ADHD en een Liefdevolle Relatie, Wat Kan Ik Het Beste Doen?

okt 30, 2018 | Dating Websites | 0 Reacties

okt 30, 2018 | Dating Websites | 0 Reacties

Iedereen kent wel een persoon met ADHD, maar hoe is het om een relatie te hebben met iemand die ADHD heeft? Dat is een vraag waar wij het antwoord ook wel op wouden weten. Het kan namelijk wel is voorkomen dat je iemand leuk vindt, maar toch merk je tegelijkertijd ook mindere kanten van die persoon. We merken dat veel mensen niet precies weten wat ADHD is en hoe het dan is om met iemand te daten die dit heeft. Daarom hebben we in dit artikel aandacht besteed aan daten met iemand die ADHD heeft.

ADHD wat is het nou eigenlijk?

ADHD, iedereen heeft dit begrip vast al wel eens gehoord, maar weet je ook wat het inhoudt? ADHD is een afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, dit houdt eigenlijk heel simpel in dat iemand last heeft van intense hyperactiviteit en aandachtstekort. Ook kun je een andere vorm van ADHD tegenkomen, dit wordt ADD genoemd. Bij ADD heb je weinig tot geen last van fysieke hyperactiviteit, maar wel last van een minder lange concentratieboog, ofwel een aandachtszwakte.

Echter kunnen mensen met ADD ook last hebben van hyperactiviteit, alleen dan mentaal. Het kan namelijk zo zijn dat iemand in zijn hoofd erg druk is, de gedachten schieten dan alle kanten op. Mensen met ADHD hebben vaak last van de volgende symptomen: impulsiviteit, fysieke hyperactiviteit en last van een lage concentratieboog. Gelukkig kunnen mensen wanneer ze ouder worden over deze symptomen heen groeien.

ADHD en een relatie, het kan lastig zijn

ADHD en een relatie, af en toe brengt het obstakels met zich mee. Sommige mensen weten namelijk niet waar het gedrag van hun date partner vandaan komt en dit kan soms tot vervelende frustraties uitmonden. Het is dus slim om te weten dat gedrag van je partner veroorzaakt kan worden door de ADHD, voorkomt een hoop discussies en verspilde tijd. Om het wat duidelijker te maken hebben we een aantal van deze obstakels in een relatie met iemand met ADHD op een rijtje gezet.

Chaotisch gedragspatroon

Mensen die last hebben van ADHD hebben vaak last van chaotisch gedrag, dit kan af en toe ook voordelen met zich meebrengen. Zo zijn mensen met ADHD vaak wat impulsief, wat ook tot leuke verrassingen kan leiden. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan een onverwachts etentje, je partner heeft gekookt en het ziet er geweldig uit, maar je loopt de keuken in en het is een grote rotzooi.

Mensen met ADHD zijn dus vaak wat rommeliger en chaotischer als een persoon zonder ADHD. Uitstelgedrag is tevens ook een symptoom van ADHD. Denk nog maar eens aan de vieze keuken, vaak wordt het zo’n irritatiepunt dat je het zelf maar gaat opruimen. Vaak wordt deze irritatie veroorzaakt door het uitstelgedrag.

Vaak vergeetachtig in een relatie

Chaotische gedachten en uitstelgedrag zijn niet de enige symptomen, ook vergeetachtigheid is een symptoom van ADHD. Als je een al een partner hebt met ADHD, dan heb je dit vast al wel eens gemerkt. Je hebt iets van je partner gevraagd en na een tijdje is het nog niet steeds niet geregeld, vaak is het dan zo dat een persoon met ADHD het vergeten is. Dit komt vaak door de chaotische gedachtegang van jouw partner.

Wordt dus niet altijd boos op je partner, vergeetachtigheid is niks raars wanneer je moet dealen met ADHD. Door alle drukte in het hoofd, wordt het voor je partner er niet makkelijker op om dingen te onthouden.

Impulsiviteit

Spontaan of impulsief gedrag van je partner kan vaak duiden op ADHD. Vaak komt dit terug in het koopgedrag van je partner, zo staat er ineens een nieuwe televisie of een splinternieuwe mountainbike. Dit is dan allemaal gekocht zonder het met jou te bespreken.
Impulsief gedrag is niet iets raars, wanneer je moet dealen met ADHD. Kansen worden bijvoorbeeld veel sneller gegrepen, zonder na te denken over de mogelijke gevolgen. Houd hier dus rekening mee met je partner.

We gaan hieronder verder over een belangrijk punt; hoe moet je omgaan met een partner met ADHD. Zo kom je er precies achter hoe je om kunt gaan met je partner, dit voorkomt de nodige discussies en hou je tijd over voor de echte leuke dingen in een relatie.

Partner met ADHD, hoe ga je er het best mee om?

Voor je partner is het ook niet makkelijk, ADHD kan soms best lastig zijn om mee te leven. Daarom hebben we je hieronder besproken hoe je wat meer begrip kunt opbrengen voor je partner. Zo leer je elkaar echt kennen.

Toon begrip voor je partner

Een echte relatie is pas een relatie, wanneer deze gezond is. Een groot deel van een relatie bestaat uit begrip tonen voor elkaar, compromissen sluiten. Heb je dus een partner met ADHD? Verdiep je dan wat meer in de symptomen, zo leer je jouw partner echt goed kennen en kun je ook een stuk makkelijk begrip opbrengen. Het belangrijkste punt wat je kunt toepassen is; maak er geen probleem of obstakel van, probeer er samen over te lachen. Voorkom hierdoor de vele vervelende discussies om niks.

Natuurlijk ligt het niet alleen aan jou, ook jouw partner moet begrip kunnen tonen. Zo kan je partner observeren wat frustratie opwekt, om er vervolgens aan te werken om dit te voorkomen. Praat daarom ook regelmatig met elkaar over frustraties van beide kanten, zo komt een discussie nooit tot ontploffing door al deze opgehoopte frustraties.
Neem de verantwoordelijkheid niet weg

Het kan in een relatie zelfs zo ver komen dat een persoon alle verantwoordelijkheid op zich neemt, maar dit is natuurlijk niet goed. Probeer niet alles over te nemen van je partner, denk hierbij aan treinkaartjes bestellen, rekeningen betalen, etc. Doe je dit wel te veel voor je partner, dan verdwijnt vaak het verantwoordelijkheidsgevoel van je partner. Uiteindelijk moet een persoon met ADHD ook leren en dat doen ze niet als een partner constant alles oplost. Ook brengt dit weer de nodige frustraties met zich mee, probeer dit dus te voorkomen.

Echter is het niet zo dat je jouw partner niet kunt helpen, zo kun je bijvoorbeeld samen naar passende oplossingen zorgen voor de problemen die ontstaan in de relatie. Schrijf bijvoorbeeld alle belangrijke afspraken van de week in een gedeelde agenda, zo kan jij en jouw partner niks meer vergeten en hieraan werken.

Communicatie is belangrijk

Zoals je net hebt kunnen lezen is het belangrijk om met elkaar te blijven communiceren. Doe je dit niet, dan loopt het vaak op tot grote discussies. Plan daarom afgesproken dagen in waarop je met elkaar praat over frustraties, op deze manier blijft de relatie gezond en is er ruimte voor verbeteringen. Vergeet niet om frustraties alleen te delen op de afgesproken momenten, wanneer je boos bent zeg je vaak dingen, die je eigenlijk liever niet wil zeggen. Ben je nog op zoek naar een betrouwbare datingsite? Zorg er dan voor dat je altijd alle aanbieders met elkaar vergelijkt om de beste keuze te maken.

dating parship

Parship Meest gekozen | Winnaar beste datingsite  ⭐⭐⭐⭐⭐

dating pepper

Pepper Meest gekozen | Winnaar datingsite 2015 ⭐⭐⭐⭐⭐

Relatieplanet Meest gekozen | Winnaar datingsite 2015 ⭐⭐⭐⭐

50+ Match Meest gekozen | Winnaar datingsite 2015

Lexa Meest gekozen | Winnaar datingsite 2015

Alle datingaanbieders reviews

Handige & leuke Video’s

Hoe voorkom je een rebound relatie?

Na het verbreken van een relatie komt er altijd een moment dat je op zoek gaat naar iemand anders. En vaak hoeft die persoon niet echt te voldoen aan de eisen die je normaal hebt. Je voelt je alleen, hebt behoefte aan iemand in jouw leven, en wilt graag weer de draad...

Hoe zit het precies met het gratis membership van Lexa?

Ook bij Lexa is het in de zomer vaak raak. Volgens de datingsite zijn de vlinders weer in het rondte aan het vliegen en kunnen singles weer volop aan de bak om online een date te vinden. Wie weet heb jij al eens nagedacht over het inschrijven op een datingsite maar...

E-Matching heeft een handige app

Maak je gebruik van datingsite E-Matching, dan kun je ook gebruik maken van de app. Als je al een account hebt bij E-Matching, dan weet je natuurlijk al dat dit een datingsite is ontwikkeld voor hoger opgeleiden. Het is dan ook vaak op deze datingsite, dat de meeste...

Eerste kind krijgen en gevolgen voor je relatie

Een van de mooiste gebeurtenissen in je leven, is het krijgen van een kind. Maar hierbij komen niet alleen mooie dingen kijken, het vormt ook een mooie uitdaging in je relatie. Als er eenmaal een baby is, zal er een hoop veranderen. Ook tussen je relatie met je...

Eerste online date, wat is van belang?

Tegenwoordig is online daten steeds normaler aan het worden en dit is begrijpelijk. Zo is bijna iedereen tegenwoordig op het internet te vinden en wordt het steeds lastiger mensen te ontmoeten bij dagelijkse activiteiten zoals op het werk of tijdens het stappen. Het...

Wat zijn goede openingszinnen?

In het nachtleven draait het bij het sociaal contact leggen bijna alles met hoe het eerste contact plaatsvindt. Dit kan voor veel mensen spannend zijn om iemand voor het eerst aan te spreken. Bij veel mensen is dit nog best lastig en gaat het niet altijd goed. Dit...

Geldtransacties, veilig op datingsites?

Wanneer je je aanmeldt bij een datingsite, is dat bij de aanmeldprocedure meestal, gratis. Dit is ook vaak de ‘laagdrempeligheid’ die de dating site uit wil stralen. Zo willen zij je over halen om een account aan te maken. Als je je account in hebt gevuld en je staat...