Wil je je date thuis ontvangen, dan geldt de gouden regel van de eerste indruk net zo goed. Je huis zegt veel over je, al realiseert niet iedereen zich dat. Trek er gerust een middag voor uit om de boel in orde te maken, want zoals gezegd krijgt ook je huis geen tweede kans voor een eerste indruk.

Vraag naar voorkeuren, allergieën en/of diëten

Een goed gesprek bij het haardvuur met een toastje zalm en de kat op schoot, het klinkt gezellig maar er zijn mensen die allergisch zijn voor dieren, deze niet eten of liever geen open vuur in hun buurt hebben. Vraag dus of er factoren zijn waar je rekening mee moet houden. Het huis verwarmen en sfeervol verlichten kan ook met de reguliere energieleverancier, het aanbod aan vegetarisch of veganistisch eten is groter dan ooit en de kat of hond moet misschien zolang in een andere kamer vertoeven. Door ernaar te informeren leer je je date alvast beter kennen en het is bovendien attent om ernaar te vragen.

Schoon huis

Tenzij je elkaar gevonden hebt via de tag “Rommel is gezellig”, wordt meestal de beste indruk gemaakt met een enigszins ordelijk en schoon huis. Je wilt niet overkomen als iemand met smetvrees – dat is het andere uiterste – maar een situatie zoals in deze hilarische scène van Friends wil je ook niet veroorzaken. Ongeacht het jaargetijde hou je dus een grote schoonmaak.

Tref voorbereidingen voor het eten

Zeker zonder open keuken is het ongezellig als je de meeste tijd aan het koken bent. Je kent jezelf het beste als keukenprins(es), dus weet dat je bij diverse maaltijden veel voorbereidingen al ’s middags of de dag van tevoren kunt doen. Schroom niet om hiervoor advies en hulp in te roepen en maak het vooral niet te ingewikkeld. Met een goede lasagne is niks mis, die kan in de oven pruttelen terwijl je samen van een drankje geniet.

Je bent wie je bent: maak er geen poppenkast van

De ingelijste foto’s van al die exen, van wie je sommige eigenlijk best mist, geven geen goed beeld. Het feit dat je alles van Mickey Mouse spaart of graag met LEGO bouwt kan ook averechts werken. Aan de andere kant: je bent wie je bent, vroeg of laat komt je date daar toch achter. Als je objecten uit je woonkamer gaat verwijderen, ben je niet helemaal eerlijk. Ook het omgekeerde is onnodig. Het quasi-nonchalant laten slingeren van opinietijdschriften of buitenlandse kranten om intellect of mondaine wijsheid te veinzen keert zich vroeg of laat tegen je. Probeer in deze zaken dus evenwicht te creëren.