Ongeveer 10 op de 1000 huwelijken in Nederland strandt. Vaak gaat dit gepaard met heel wat liefdesverdriet. Liefdesverdriet komt in verschillende vormen en maten voor en heeft niet alleen te maken met het stuklopen van een huwelijk. Ook wanneer je liefde onbeantwoord is en blijft of wanneer je partner het uitmaakt, kan er sprake zijn van liefdesverdriet. Wat is liefdesverdriet precies en beter nog: hoe kom je ervan af? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is liefdesverdriet eigenlijk?

Liefdesverdriet herken je als geen ander. Het is de pijn die je voelt wanneer je hart gebroken is of wordt bij het eindigen van een relatie of het hebben van een onbereikbare liefde. Het gevoel dat je nooit meer op iemand anders verliefd kan worden en dat je nooit meer gelukkig kan zijn zonder die persoon. Liefdesverdriet kent diverse symptomen, zowel geestelijk als lichamelijk. De één heeft bijvoorbeeld heel erg last van stressgevoelens, slapeloosheid en het verliezen van de eetlust terwijl de ander juist heel erg hoofdpijn heeft en last krijgt van griepverschijnselen. 

Hoe erg je last krijgt van liefdesverdriet is per persoon verschillend. Sommige mensen hebben er slechts een paar dagen last van, terwijl anderen maanden tot jaren ervaren hoe het is om liefdesverdriet te hebben. Feit is dat niemand blij wordt van zo’n neerslachtig gevoel. Daarom is het belangrijk om aan de slag te gaan met liefdesverdriet verwerken, zodat je weer verder kunt gaan met je leven. Hieronder vind je enkele handige tips waarmee je direct kunt beginnen. Neem liefdesverdriet serieus zodat je er sneller van af bent.

Cold turkey afkicken: verbreek al het contact

Een van de meest efficiënte dingen die je kunt doen, is om cold turkey af te kicken van de relatie waar je in zat of de persoon waar je gevoelens voor had. Dat betekent dat je alle contacten moet verbreken en dat je nergens meer ook maar iets kan zien van die persoon. Breng alle spullen van degene terug of gooi ze weg, verwijder het telefoonnummer uit je telefoon en blokkeer sociale media accounts zodat je niet stiekem even kan kijken. 

Deze manier van liefdesverdriet verwerken is wellicht hard, maar zorgt er wel voor dat je sneller doorgaat met je leven en misschien zelfs weer een dating app downloadt voor een nieuw liefdesavontuur. Maar: ga nooit te snel op zoek naar een nieuwe liefde – ga pas op zoek als je daar echt 100% klaar voor bent.

Begin met het relativeren na de relatie

Vind je cold turkey afkicken nog iets te heftig? Dan is het aan te raden om op een andere vruchtbare manier aan de slag te gaan bij liefdesverdriet. Begin met het relativeren van de relatie en alles wat je voelt en hebt gevoeld. Wanneer je dat doet, kom je erachter dat je relatie en/of partner misschien helemaal niet zo leuk is als je al die tijd hebt geromantiseerd. 

Denk bijvoorbeeld na over de conflicten die jullie gehad hebben en over de dingen die je miste in je relatie. Kijk ook goed naar de positieve punten: wat kun je nu wel doen wat je in je relatie niet kon doen? Wat zijn de nieuwe mogelijkheden in je leven? Relativeren helpt altijd.

Zorg voor voldoende afleiding met vrienden

Wat uiteraard ook altijd helpt, is om afleiding te zoeken bij anderen. Mensen om je heen, zoals familieleden, vrienden en collega’s, hebben over het algemeen altijd wel een vorm van liefdesverdriet meegemaakt. Zij weten vaak als geen ander hoe dat is en zullen je waarschijnlijk met alle liefde mee willen nemen voor een kopje koffie, een dagje weg of misschien zelfs een weekendje weg. 

Afleiding en gezelligheid met mensen om je heen is een van de beste manieren om te beginnen met liefdesverdriet verwerken. Door al die leuke dingen vergeet je je nare gevoelens een beetje zonder dat je ze wegdrukt. Zorg er daarom voor dat je ook altijd genoeg ruimte maakt voor het verwerken van je gevoelens. Gelukkig kunnen deze twee activiteiten heel goed naast elkaar.

Leef gezond en ga naar buiten

Iets wat veel mensen met liefdesverdriet vergeten, is dat ze gezond moeten eten en drinken. Misschien ken je die shots uit een film wel waarbij een persoon met liefdesverdriet omringd is met pizzadozen en lege bakken ijs. Eerlijk is eerlijk: je mag je hier best een of twee dagen aan toegeven. Zorg er echter voor dat dit gevoel niet te lang duurt. 

Gezond en gebalanceerd eten zorgt ervoor dat je je lichamelijk en zo dus ook mentaal beter voelt. Goede voeding is de basis van je gezondheid, evenals voldoende beweging. Haal daarom ook iedere dag even een frisse neus tijdens een wandeling of fietstocht. De buitenlucht doet veel goed met het lichaam en het hoofd van de mens.