Vroeger leek alles zo helder. Je had meisjes en jongens en meisjes droegen meisjeskleding en jongens hadden jongenskleding aan. Als je later groter was dan ging je trouwen en kreeg je kinderen. En, toen? Toen was het verhaaltje uit. Maar als je al in een relatie zit, dan merk je ineens dat het geen eeuwige roze wolk is. Het is samen nog steeds fijn, maar wat nu als je dan plotseling verliefd wordt op een ander, ondanks dat je nog steeds houdt van je partner? Dan kan het ineens allemaal erg verwarrend zijn. Hier is immers geen boekje voor…

Er niks mee doen

Het voordeel van niet ingaan op een verliefdheid en de spanning niet bij de ander zoeken, is dat je partner er wellicht minder stress van heeft. Het kan een partner onzeker maken en er kan ook jaloezie om de hoek kijken. Het kan zo zijn dat je partner het wel aanvoelt. Dat kan frictie geven. Als je besluit er niks mee te doen en het je partner niet zegt, dan veeg je alles onder de mat. Voor sommige mensen een veilige keuze en de enige keuze, omdat dit de enige vorm is die bij ze past.

Wel vertellen, maar er niets mee doen.

Het voordeel hiervan is dat je van je hart geen moordkuil maakt. Bovendien neem je hierbij je partner ook serieus. Je geeft je partner het vertrouwen om met zijn, haar of hen, gevoel om te gaan. Hiermee geef je je partner inzicht in jouw leven en blijf je verbonden met elkaar. Dat kan voor sommige partners wel lastig zijn, bijvoorbeeld als ze snel en heftig jaloers zijn. Sommige mensen ervaren een verliefdheid op een ander al als vreemdgaan.

Wel vertellen en samen kiezen voor een open relatie

Tuurlijk kun je een verliefdheid verzwijgen en een open relatie voorstellen, maar dan is de kans groot dat het niet goed gaat. Je begint dan namelijk al met iets te verzwijgen. Dat is voor het onderlinge vertrouwen niet goed. En als je elkaar niet kunt vertrouwen dan is het moeilijk om met elkaar te blijven verbinden.

Kiezen voor een open relatie kan een optie zijn. Het risico dat je de ander leuker gaat vinden, is altijd aanwezig. Ook als je er niks mee doet. Een open relatie kan ervoor zorgen dat je je levendigheid niet verliest en dat je zelfs ook een leukere partner bent voor vaste partner. Het kan ook zijn dat het niet werkt en dat je vast komt te zitten met een schuldgevoel of dat je voor je gevoel knel komt te zitten tussen twee mensen.

Kies je voor een open relatie, praat dan vooral veel met elkaar en bespreek elkaars grenzen, verlangens, behoeftes en gevoelens. En, bedenk ook dat regels niet in beton zijn gegoten, als één van beiden zich er niet meer goed bij voelt, is het zeker tijd voor een gesprek.