Bij symbiose in een relatie bestaat een sterke betrokkenheid in afhankelijkheid tussen twee of meer personen. Dit zie je in liefdesrelaties, vriendschapsrelaties of ouder-kind relaties. Het is soms opmerkelijk dat je aan jezelf ziet dat je het lastig vind om alleen te zijn. Dit komt vooral voor wanneer je partner niet aanwezig is, dan wil je hem of haar het liefst de hele dag berichten sturen. Je hebt het in de meeste gevallen niet door. Je laat je partner meestal merken dat je het niet fijn vind als hij of zij iets gaat doen met vrienden. Je bent in zo’n geval heel erg afhankelijk van hem of haar.  Als er kinderen erbij komen dan merk je dat je het lastig vind om je kinderen los te laten. Als ouder maak je je zorgen en stel je meestal allerlei eisen voor je kind.

Kenmerken van symbiotische relatie

Hoe herken je nu de kenmerken van een symbiotische relatie. In het begin van elke relatie heb je een voor niemand anders oog dan alleen voor je partner. Vroeg of laat komt er hier aan een einde, wat de meeste mensen meestal niet zeggen. Is de verliefdheidsfase over, dan gaan de twee personen over tot een vaste relatie; van verliefd zijn naar houden van. Je zult dan merken dat er geleidelijk meer afstand komt tussen de twee personen.

Zo zal je je dagelijkse ritme weer oppakken en de verwaarloosde vriendschappen weer proberen te herstellen. Songs ga je weer op stap met je oude vrienden, of pakken jullie weer samen een drankje in een café. Dit is normaal bij gezonde relaties. Bezoekuur Isala klinieken gevallen want jullie zijn alle twee namelijk verschillend van elkaar. En het is daarom ook niet anders dan normaal het ook je eigen dingen doet.

Symbiotische relatie doorbreken

Soms komt het wel voor dat een ongezonde symbiotische relatie juist de mate van zelfstandigheid verstoord. Je zou zo een symbiotische relatie moeten doorbreken. Komt er verstoring tussen geven en nemen, dan zal je dit opnieuw moeten doorbreken. Dit kan in het ergste geval leiden tot een volledige afhankelijkheid van één van de partners. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf moet weten waar je staat, voor jezelf moet nadenken, en ook je eigen grenzen stellen. Je kunt de afhankelijkheid herkennen door jezelf af te vragen; als de ander even niet in de buurt is als je je werkelijk verscheurd voelt, leeg en hulpeloos. Dit heeft dus als gevolg dat een normale symbiotische relatie uitmondt in een ongezonde symbiotische relatie. Bij een liefdesrelatie herken je dat aan de voortdurende behoeften dat alles om jullie twee draait. Je kunt zonder de ander niet jezelf zijn, en dit leidt in het ergste geval tot het gevoel van jaloezie.

 

Symbiotische relatie moeder dochter

De eerste relatie die je hebt is de relatie tussen moeder en dochter. Deze relatie kan in de meeste gevallen uitgroeien tot de meest warme en liefdevolle relatie die je ooit zult hebben. Soms kan het gecompliceerd zijn. Een van de fouten die een dochter kan maken wanneer ze een slechte verhouding heeft met haar moeder, is de moeder blijven verwijten. De moeder kan nog zoveel fout doen of hebben gedaan, uiteindelijk is het de dochter die moet besluiten dat zulk negatief gedrag geen invloed meer op haar heeft.

Moeders geven hun dochter alle liefde aandacht en zorg. De liefhebbende moeder doet dat maar ook de problematische moeder doet het deels. De meeste moeders bemoeien zich met alle facetten van het leven van haar dochter. De dochter voelt zich in de meeste gevallen geïsoleerd, omdat ze haar eigen weg nooit kan vinden, haar beslissingen of zelfstandigheid.

 

Symbiotische relatie moeder volwassen zoon

Als er gesproken wordt over een sterke band dan is het de band tussen een moeder en haar zoon. Normaal gesproken draagt een moeder haar kind negen maanden, waarbij er sprake is van een sterke symbiose. Dat is het eerste waarmee het kind een effectieve relatie opbouwt, eenmaal het kind zich buiten de baarmoeder bevindt. Er ontstaat Hierdoor een sterke connectie. De liefde tussen moeder en zoon kan dus heel erg sterk zijn. Het is nodig dat er een symbiose is tussen moeder en zoon omdat het kind afhankelijk van haar is en zich moet hechten aan haar. Er is dan ook een speciale taak aan verbonden en dat is dat de moeder en zoon de symbiose steeds meer moet loslaten. Je ziet dan ook vaak dat vanaf een jaar of twee de vader en andere verzorgers meer in beeld komen.