Wat is een platonische relatie?

Plato is een Griekse filosoof waar het woord platonisch van afstamt. Hier wordt er gesproken over de trappen van liefde. Platonische liefde is een van de hoogste trappen. Deze liefde wordt omschreven als het streven en begeren naar schoonheid, waarheid en goddelijkheid. zonder enige vorm van seksualiteit wordt platonische liefde in de vorm van liefdesverhouding opgenomen. Dit concept dat zich bezighoudt met platonische liefde is al behoorlijk oud.

Platonische relatie tussen man en vrouw

Het leven van mannen en vrouwen is tegenwoordig veel minder gescheiden als vroeger. Jaren geleden werkten mannen nooit samen aan opdrachten of uitvoeringen. Ook in de vrije tijd was het leven zeker gescheiden. In het schip zaten de vrouwen aan de linkerzijde in een kerk en de mannen aan de rechterzijde. Tegenwoordig gebeurd dat helemaal anders.  Op het werk delen mannen en vrouwen samen het kantoor en is er zo geen sprake meer van gescheiden heet op werkplekken op basis van geslacht. Ook in situaties in de vrije tijd is het hetzelfde waarbij mannen en vrouwen gezamenlijk dezelfde activiteiten moeten doen. Dan denken we in een sportschool of tijdens trainingen. Bij een innige vriendschap tussen mannen en vrouwen moet er vaker gedeeld worden en dit komt steeds vaker voor. Dan denken we bijvoorbeeld aan de sportschool of tijdens een training.

Platonische relatie betekenis

Een platonische relatie vindt plaats tussen twee personen Waarbij er wel sprake is van een sterke reactie connectie maar niet van romantische gevoelens of seks. Bij een platonische relatie is het zo dat er van beide kanten geen aantrekkingskracht is en geen verwachtingen in romantische zin ontstaat. het gaat in de meeste gevallen om een relatie tussen man en vrouw maar andersom kan het ook gaan om een relatie tussen twee personen van hetzelfde geslacht. Er is een onzichtbare grens die niet overschreden moet worden als je deze relatie vorm wilt laten werken. Het gaat bij een platonische relatie om wat anders dan een platonische liefde wat betekent dat er wel degelijk een liefdesrelatie is, maar geen sprake van seksueel handelen. Deze relatie is zoals eerder gezegd alleen mogelijk als er ongeschreven regels en grenzen zijn die niet overschreden kunnen worden. Het gaat om ongeschreven regels omdat deze eindelijk nooit in de mond genomen worden maar uitgesproken door het gedrag naar elkaar toe. Regels zijn ervoor bedoeld om het een platonische relatie te houden. Om dit te bekijken zijn er enkele regels die je kunt volgen namelijk:

  1. Het is goed om hem of haar niet te vertellen dat je haar leuk vindt; In de meeste gevallen laat je niet merken of vertellen dat je de ander persoon leuk vindt. Als dit niet wederzijds is dan betekent dit in veel gevallen het einde van de vriendschap. Als je iemand aantrekkelijk vindt betekent het niet dat je meteen actie moet ondernemen om een romantische relatie van te maken of seks mee te hebben.
  2. Het vertrouwen van elkaar moet blindelings; Vertrouwen is het eerste woord waaraan je moet denken als het gaat om een platonische relatie. Niet alleen naar elkaar toe maar ook naar eventuele partners van beide. Het volledige vertrouwen moet zeker als je veel aan elkaar verteld, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over jaloezie.
  3. Flirten kun je niet; de dynamiek van de relatie verandert op het moment dat je start met flirten. Flirten zou maken dat het niet meer gaat om een platonische relatie. Je kunt niet laten merken dat je meer wilt van de ander dan alleen vriendschap. Als de ander geen enkele vorm van romantische gevoelens voor je heeft dan kan het vriendschap ruïneren.

Platonische liefde

De vraag of een man en een vrouw en puur platonische relatie kunnen hebben komt vaak voorbij. Hierbij gaat het om platonische liefde. De meeste mensen denken al snel dat één van beide een oogje op de ander heeft terwijl dit bij de ander totaal niet het geval is. In sommige gevallen is dit ook zo en houd de een de ander aan het lijntje. In 2012 is er een onderzoek gedaan naar dit soort gevallen. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat er bij de meerderheid van de relaties tussen mannen en vrouwen sprake is van enige vorm van aantrekkingskracht. Dit is nog geen platonische liefde.

Bij platonische liefde gaat het om een speciale vorm van relatie emoties en typische problemen uit. Een romantische relatie kan maken dat de platonische liefde erg lang of zelfs permanent kan duren. Het is meestal niet te voorspellen als het soms misgaat en krijgt de ene persoon gevoelens voor de andere en de andere persoon juist niet.