Je hebt wel eens al kennis gemaakt met jaloezie die een sterke emotie vormt. Je kunt zelf jaloers zijn, of je kan een partner hebben die jaloers is. In vele relaties komt jaloezie vaker voor. Bij de ene relatie worden beide partners gelaten om te doen wat ze maar willen, maar bij andere relaties weer vormt dit een probleem. Ziekelijke jaloezie in relatie kan soms ook heel erg zijn voor beide partners. Je gaat moeten leren omgaan met jaloezie in je relatie. De kleur groen wordt meestal gecombineerd met jaloezie. Wat te doen tegen jaloezie in relatie is meestal niet even gemakkelijk.

Het verschilt van persoon tot persoon hoe die omgaat met jaloezie. Wat is voorgevallen bepaalt voor een groot deel hoe jaloers iemand reageert en de manier waarop deze persoon dat doet. Jaloezie kan bij iedereen anders tot uiting komen, omdat elke persoon anders is.

Jaloezie in relatie overwinnen

Jaloerse gevoelens zijn er altijd. Ben je nou ervaren op het gebied van relaties of niet. Er bestaat geen manier om jaloezie te ontwijken. Je gaat er voor je leven lang ermee moeten omgaan. Jaloezie in een relatie komt vaker voor, maar hoe je ermee moet omgaan, is een kunst. Met deze technieken kun je eigenlijk de mate waarin je jaloers bent verminderen door dit door te nemen;

  1. Controleer je jaloerse gevoelens; je moet altijd eerst denken en dan doen. Het is belangrijk dat je weet wanneer je jaloers bent, zodat je op tijd de gevoelens kunt controleren en beheersen. Om de gedachten van jaloersheid te erkennen is het goed om te weten hoe je reageert.
  2. Geniet van elk moment; het is een zeldzaam geval wanneer mensen voor hun hele leven bij elkaar blijven. Het is tegenwoordig uniek dat je ziet dat oma en opa het voor elkaar kregen.
  3. Jij bent de gelukkige in die relatie; van niemand kan je verwachten dat ze jou alleen aantrekkelijk vinden. Elke man kijkt om als hij een mooie vrouw ziet voorbij gaan. Het hoeft dus niet zo te zijn dat die vrouw aantrekkelijker is dan hun partner. Bij vrouwen is het zelfde, maar alleen draaien ze zich niet om, om beter te zien wat ze aantrekkelijk vinden. Je partner was niet bij je als jij niet de enige was die op dat moment belangrijk is. Als je partner interesse heeft in iemand anders heeft is dat normaal. Dit zegt nog niets over jou, je relatie of je persoonlijkheid.
  4. Probeer aan je problemen te werken; de jaloezie van mensen komt door de behandeling die ze hebben gehad in de afgelopen jaren in een andere relatie. Je vertrouwt je partner niet, omdat je zeker iets heb meegemaakt in het verleden, waarbij het vertrouwen is geschaad.
  5. Je partner is niet je eigendom; je kunt nooit de eigenaar zijn van een andere persoon. Je maakt je relatie alleen maar erger en je brengt schade als je je partner probeert te claimen en te verstikken. J kunt het gevoel, gedrag en emoties van iemand niet controleren. Je dwingt je partner een keuze te maken die helemaal niet hoefde op het moment je bezitterig begint te doen. Hoe moeilijker je het maakt, hoe slechter voor de relatie. De partner gaat zich verzetten en uiteindelijk vertrekken na alle drukking.
  6. Stop het gedrag om je partner te controlen; ben je iemand die elke keer je partner telefoon stiekem bekijkt, wanneer hij slaapt zijn chat lijsten nagaat of kijken welke foto’s hij liked? Je wordt iets rustiger in je geest, maar de jaloezie neemt toe. Als je naar iets zoekt, zal je het vinden en wie niet zal vinden, gaat blijven zoeken. Wil je iets minder jaloers zijn? Stop dan met het controleren. Het wordt op den duur een gewoonte die je ontwikkelt hebt, en soms ook een dagelijkse routine.
  7. Praat over gevoelens en regels; bespreek open en eerlijk met je partner als je weet dat je een jaloers gedrag hebt. Doordat je gaat praten wordt het probleem verholpen. De basisregels voor de relatie worden gesteld, en aan welk gedrag gewerkt moet worden en aan welke niet. Zorg ervoor dat je deze regels ook meeneemt. Ze gelden dus niet alleen voor je partner.
  8. Er is leven na de relatie, realiseer dat; vaak probeert men vast te houden aan die relatie alsof dit het enige is waarvan ze kunnen leven.