Daten kan heel leuk zijn. Het is een kans om iemand nieuw te leren kennen, je fantasie├źn te verkennen, en een aantal geweldige ervaringen op te doen. Maar wat als je je niet bewust bent van de risico’s van een SOA? SOA’s kunnen ongelooflijk gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn als ze niet goed worden behandeld. In deze blogpost bespreken we de risico’s van daten zonder je eerst te laten testen op SOA’s. We zullen ook informatie geven over hoe je je kunt laten testen en jezelf kunt beschermen tegen deze ziekten.

De risico’s van daten zonder je te laten testen op SOA’s

SOA’s zijn een ernstige bedreiging voor de gezondheid, en iedereen die seksueel actief is zou zich regelmatig moeten laten testen. Veel mensen kiezen er echter voor zich niet te laten testen, omdat ze denken dat ze geen risico lopen of omdat ze zich schamen voor hun seksuele activiteit. Helaas kan dit op termijn ernstige gevolgen hebben. Zonder testen is het onmogelijk zeker te weten of je een SOA hebt of niet.

Daardoor zou je de infectie uiteindelijk zonder het te weten aan je partner kunnen doorgeven. Bovendien kunnen sommige SOA’s ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet behandeld worden. In sommige gevallen kunnen ze zelfs dodelijk zijn. Om deze redenen is het belangrijk om regelmatig een SOA test te laten doen – zelfs als je denkt dat je niets hebt om je zorgen over te maken.

Hoe laat je je testen op SOA’s

Als je denkt dat je aan een SOA blootgesteld kunt zijn geweest, is het belangrijk je zo snel mogelijk te laten testen. Veel SOA’s kunnen gemakkelijk genezen worden met antibiotica, maar als ze onbehandeld blijven, kunnen ze tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Sommige SOA’s, zoals HIV, kunnen zelfs dodelijk zijn. De beste manier om erachter te komen of je een SOA hebt is een bezoek aan je huisarts of een plaatselijke kliniek.

Je arts zal naar je symptomen en seksuele voorgeschiedenis vragen en dan een lichamelijk onderzoek afnemen. Hij of zij kan ook een of meer SOA-testen bestellen. Veel voorkomende SOA-testen zijn bloedtesten, urinetesten, en uitstrijkjes. Als je positief op een SOA test, zal je arts een behandeling voorschrijven. In sommige gevallen kan hij je ook doorverwijzen naar een specialist. Met een vroege diagnose en behandeling zijn de meeste SOA’s goed onder controle te houden. Je kunt deze dagen ook makelijk zelf een SOA test kopen.

Wat moet je doen als je een SOA hebt?

Als je denkt dat je een SOA hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar een dokter gaat. SOA’s kunnen een hele reeks symptomen veroorzaken, van milde irritatie tot ernstiger problemen zoals onvruchtbaarheid. In sommige gevallen kunnen SOA’s ook van moeder op kind worden doorgegeven tijdens de zwangerschap of de bevalling. Vroege diagnose en behandeling is de sleutel tot het voorkomen van deze complicaties.

Als je bij een dokter komt, zal die waarschijnlijk een lichamelijk onderzoek doen en tests bestellen om de diagnose te bevestigen. Als je inderdaad een SOA hebt, zal je arts een behandelplan aanbevelen. Dit kan inhouden dat je medicijnen neemt of een operatie ondergaat. In sommige gevallen, vooral als de SOA door een virus veroorzaakt wordt, is er geen genezing mogelijk. Er zijn echter nog veel mogelijkheden om de symptomen te beheersen en overdracht op anderen te voorkomen.